A BARF étrend - nyersetetés


Bevezetés a nyersetetésbe ( BARF )

A B.A.R.F. étrendet (Bones And Raw Food), nyersetetést évtizedek óta alkalmazzák külföldön, de itthon csak az elmúlt pár évben lett széles körben ismert. Mit jelent a nyersetetés? Visszatérés a kezdetekhez: kutyáinkat tápok és ételmaradék helyett az emésztésének megfelelően etetjük nyers hússal, zöldségekkel és egyéb kiegészítőkkel. Ahhoz, hogy megértsük a BARF nyersetetés pozitívumait, ismernünk kell az eb emésztését.

  


 A kutya emésztése

Hiába az eltelt évezredek: a közös vadászatok az emberrel, a funkciók szerinti tenyésztés, a társasági kutyák elterjedése, a kozmetika, az “öltöztetés”… egyvalami változatlan. A kutya ragadozó, és annak megfelelően kell etetni.

Az elmúlt kb. 10.000 év alatt a kutya emésztés nem vagy csak alig változott. Ezek szerint kutyád belülről egy farkas. Etetnél egy farkast almás pitével? Naná, hogy kinézi a szádból, kutya ez, nem hülye. De ha aszerint táplálkoznánk mi is, hogy mi helyes, kongana az ürességtől a Meki.

A fogazata rögtön ragadozó mivoltáról árulkodik: hegyes tépő és metszőfogai vannak, az őrlőfogak pedig háromszög alakúak és csipkézettek. Ennélfogva a kutya nem is nagyon rág, max. tép-darabol-nyel. Fifike éppúgy, mint a szomszéd pitbull. 

Míg a növényevők és mindenevők az alapos rágás érdekében oldalra is tudják mozgatni az állkapcsukat, addig a ragadozók csak függőlegees. Emésztőrendszerük rövid, hiszen az állati eredetű, nyers húsból származó fehérjéket és zsírokat a legkönnyebb emészteni. Míg az ember gyomorsava 2-es érték körül normális, a ragadozóké 1-es értékig is lemehet, azaz rendkívül savas. Ebben a környezetben a nyers húsról származó baktériumok szinte teljesen elpusztulnak, így egészséges immunrendszerű kutyának a kellően megválasztott nyers hús nem jelenthet problémát.

Kutyáink minimálisan termelnek amiláz enzimet, azt is a vékonybélben csak. Ha olyan ételt adsz neki, aminek magas a szénhidrát tartalma (gabonák főleg), ennek emésztése a hasnyálmirigy feladata, amivel extrém módon terheled a szervezetét. Halkan megjegyzem: egy átlag táp összetételében a gabona igen előkelő helyen szerepel.

Mire van tehát szüksége? Elsősorban állati eredetű fehérjére, csontok, belsőség, zsírok, vitaminok, antioxidánsok, minimális mértékben gyümölcs, zöldség, gyógynövények. És mindezt táp nélkül is tudod neki biztosítani...

DSC 0063

 

 A BARF nyersetetés alapvető szabályai

Mire van tehát szüksége egy ragadozónak? Húsra, húsra és mégtöbb húsra, amit több kiegészítővel is felturbózhatunk. Hús alatt természetesen a nyershúst értjük.

A BARF étrenden tartott kutya napi ételadagjának összetevői tehát:

- Csontos hús: 40% - 50%

- Csont nélküli hús: 30% - 40%

- Belsőségek: 5 - 10%

- Gyümölcs, zöldség: 10 - 20%

- A kutya életkorának, egészségi állapotának és aktivitásának megfelelő étrendkiegészítők: 5 - 10%

Fontos! A feltüntetett arányok nagyjábóli értékek. Minden kutya más-és más, az etetés során megtapasztaljuk, mit kedvel-mit nem, mi az amit nem bír, mi az, amiből többet, vagy kevesebbet igényel. Vannak kutyák, akik egyáltalán nem esznek zöldséget-gyümölcsöt, míg mások boldogan legelésznek a kerti fáról.

  


Melyik összetevő mire jó BARF éterndben ( nyersetetésben )?

Csontos húsok: Az egyik legfontosabb összetevője a BARF etetésnek. A nyers csont puha, nem törik szilánkosan, ellentétben a főtt változattal, ami a hőkezelés hatására megkeményedik, és a kutya emésztőrendszerébe jutva súlyos sérüléseket okozhat. A nyers csont minden BARF-os kutya alapvető szükséglete, hiszen innen biztosítják a számukra szükséges kalciumot, míg a velős, porcos, inas, zsíros falatok a számukra nélkülözhetetlen fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírsavakat, nyomelelmeket adják. A csont ezenkívül rágásra ösztönzi a kutyát (ellentétben a táppal, amit csak felszív), így BARF -os nyers étrend mellett fogtisztítókra csak idős korban van szükség, a BARF -os kutyák fogazata egészséges, fehér, nem fogköves.

Csont nélküli húsok: Hasonló az előző fejezethez, a csonthoz kapcsolódó részek nélkül. A legfőbb fehérje és energiaforrás a BARF étrendben. Nyugodtan rajtahagyhatjuk a bőrt, zsírosabb részeket.

Belsőségek: A belsőségek rengeteg vitamint tartalmaznak. Ide tartoznak a kiválasztószervek, és azok a belső szervek, melyek nem izomból épülnek fel (máj, vese, lép stb), de arányaiban kevéssé kell megjelennie a nyers étrendben, hiszen túl sok mennyiségben meghajtja az állatot, illetve túl sok vitamint adhatunk neki.

Zöldségek-gyümölcsök: A ragadozók emésztőrendszere jóval rövidebb, mint növényevő társaiké. Míg egy nyúl vakbele fontos szerephez jut a táplálkozásban, addig a kutyáé elcsökevényesedett. Ennek az az oka, hogy a növényi eredetű tápanyagok megemésztéséhez több idő kell, amihez alkalmazkodott az állatok emésztőrendszere is (kérődzők, stb). Logikus, hogy a növényeket az állat kevésbé hasznosítja, ezért egy-egy “legelés” után a gyümölcsök visszaköszönnek a székletben is. Ugyanakkor a bennük lévő rostok tisztítják a bélfalakat, reszelve, pürésítve pedig a vitaminok, antioxidánsok egy részét hasznosítják kutyáink is. Kis arányban adhatjuk nekik, de nem probléma, ha elmarad.

Kiegészítők a BARF nyersetetésben: Az állat aktivitásának, korának és egészségi állapotának megfelelően adhatunk átrend kiegészítőket megelőzésként, kúraszerűen, vagy  épp tüneteket kezelve. Idetartoznak az olyan esszenciális zsírsavakat adó olajok, amiket a kutya más állatból nem tud felvenni (Omega 3, Omega 6), de sok BARF -os ad zöldkagylóport az izületi megbetegedések megelőzésére, szinten tartására is. Adhatunk gyógynövénykeverékeket, C-vitamin tartalmú csipkebogyóport, sport-és idős kutyák számára kollagént. A BARF nyersétrendhez sorolható az étel mellé adott túró, tojás, kefir is.

   


A BARF nyers étrend előnyei

- Erős immunrendszer

- Erős inak, szalagok és csontok

- Fejlettebb izomzat

- Megszűnő allergia

- Az emésztés helyreállása, kevesebb széklet

- Gyönyörű szőr

- Kevesebb fogkő

- Vérkeringési problémák enyhülése

- Aktivitás

- Kitűnő étvágy

- Túlsúlyos lutya esetén fogyás

  

Mennyit adjak felnőtt kutyámnak enni a BARF nyersétrendben?

Átlagos mozgásigényű kutya napi ételmennyisége a túlsúlyának 2%-a, amit ajánlatos két fele osztani, mert a nyers húst könnyen megemészti, elképzelhető, hogy éhes lesz. Aktivitástól függően emelhetjük az adagot 4%-ig. Az így megkapott súlyra számítsd ki a napi táplálék arányait a fentieknek megfelelően.Felhasznált szakirodalom: https://www.barfshop.hu/barf-nyersetetes-kutya© Chocolate Ice Kennel 2013 - info@chocolateice.hu - +36 70 316 2792 - designed by logogyar